Noslēdzies nodarbību cikls “Uzturs Tavai veselībai”

Maijā noslēdzās piecu izglītojošu nodarbību cikls “Uzturs Tavai veselībai”, kura laikā iedzīvotājiem bija iespēja tikties ar sertificētu uztura speciālisti Gunu Rijkuri un iegūt vērtīgas zināšanas par veselīga uztura nozīmi ikdienā.

 Nodarbības tika organizētas Eiropas Sociālā fonda Plus projekta Nr.4.1.2.2/1/24/I/014  “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Ķekavas novadā” ietvaros. Tās aptvēra visu novadu – Ķekavu, Baldoni, Baložus un Daugmali –, piedāvājot dalībniekiem gan teorētiskas zināšanas, gan praktiskas iemaņas.

Nodarbību galvenais mērķis bija veidot izpratni par to, kā ikdienas ēšanas paradumi ietekmē pašsajūtu, enerģijas līmeni un miega kvalitāti. Nodarbību laikā tika uzsvērts sabalansēta uztura nozīmīgums un sniegti praktiski padomi, kā to īstenot ikdienā.

Īpašu atsaucību guva ēdiena gatavošanas meistarklases, kuru laikā dalībnieki kopā ar uztura speciālisti gatavoja vienkāršus, uzturvielām bagātus, veselīgus ēdienus. Tika pagatavoti – salāti, zupas, smūtiji, woks  un pat kūka. Visas receptes bija vienkāršas un viegli atkārtojamas arī mājas apstākļos. Guna Rijkure pievērsa īpašu uzmanību produktu marķējumam, mācot dalībniekiem, kā lasīt informāciju uz iepakojumiem un kā izvēlēties kvalitatīvākos produktus. Tika sniegti arī noderīgi padomi svaigu pārtikas produktu uzglabāšanai.

Dalībnieki novērtēja iespēju uzdot individuālus jautājumus, saņemt atbildes un praktiskus padomus no speciālistes, tādējādi padarot katru tikšanos ne tikai informatīvu, bet arī personīgi vērtīgu.

Viens no pavasarī īpaši iemīļotajiem ēdieniem, kas tika gatavots pirmajā nodarbībā, ir šie atsvaidzinošie salāti:

Sulīgie sparģeļu un zemeņu salāti:

Sastāvdaļas:

  • Sparģeļi – viena buntīte
  • Zemenes 200g
  • Salātu mix kārba
  • Fetaki tipa siers 150g
  • Mandeļu skaidiņas 3 ēd.k.

Mērcei:

  • Olīveļļa 2 ēd.k.
  • Citronu sula 2 ēd.k.
  • Balzamiko krēms ~1 ēd.k. (pārslacīšanai)

Pagatavošana:

  1. Katlā uzvāra ~1l ūdens.
  2. Sparģeļus nomazgā un atdala to koksnainās daļas.
  3. Liek verdošā ūdenī uz 3 min. Pēc vārīšanas tos uz mirkli atdzesē ledaini aukstā ūdenī.
  4. Nosusina ar salvetēm. Pārgriež katru kātiņu divās daļās, lai tie būtu ērti ēšanai.
  5. Uz liela lēzena šķīvja izkārto salātus, kubiņos sagrieztu sieru un zemeņu gabaliņus.
  6. Sajauc eļļu ar citrona sulu un pārslaka šķīvī esošajiem produktiem.
  7. Visu pārber ar mandeļu skaidiņām. Uzliek sparģeļu gabaliņus, pārslaka ar balzamiko un ceļ galdā.

Comments are closed.