Ķekavas novada pārstāvji dalās pieredzē par veselības veicināšanas pasākumu popularizēšanu

No 2017. gada 24. līdz 28. aprīlim pieci Ķekavas novada pārstāvji piedalījās starptautiskās apmācībās, kas bija veltītas veselības veicināšanas popularizēšanas pasākumiem veselības aprūpes un sociālo pakalpojumu nozarēs, darba vidē. Šīs ir jau trešās apmācības, kas norisinās Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūras Erasmus+ Sports programmas apstiprinātā projekta “Vietējo kopienu veselību veicinošu fizisko aktivitāšu stratēģiju izstrādes un īstenošanas prakses Eiropā. “ ietvaros un tās norisinājās vienā no lielākajām Turcijas pilsētām – Izmirā, kas ir Turcijas partnerorganizācijas mītnes vieta. Apmācībās piedalījās arī dalībnieki no citām projektā iesaistītajām valstīm – Lietuvas, Polijas, Turcijas un Horvātijas.

Apmācības norisinājās četras dienas, un to mērķis bija popularizēt veselību veicinošu fizisko aktivitāšu ieviešanu veselības aprūpes un sociālo pakalpojumu nozarēs,darba vidē papildināt zināšanas par sociālo iekļaušanu un šķēršļiem, kas kavē iedzīvotāju līdzdalību fiziskajās aktivitātēs, radīt vidi apmācības dalībnieku pieredzes apmaiņai, veicināt to tīklošanos, kā arī nodrošināt projekta koordinatoru tikšanos, lai apspriestu projekta ieviešanas progresu katrā dalībvalstī un plānotu nākamās projekta aktivitātes.

Apmācību programma bija piesātināta un tā aizsākās ar iepazīšanās un motivācijas sesiju. Tās laikā dalībnieki viens ar otru iepazinās, tādējādi radot auglīgu augsni turpmākajam grupu darbam, kā arī tika iepazīstināti ar programmu un līdz šim paveikto projekta ietvaros. Savukārt pēcpusdienā visi dalībnieki devās uz vienu no Izmiras mikrorajoniem, lai piedalītos vietējā veselības veicināšanas pasākumā veltītam vingrošanai. Kā noskaidrojās, par pasākuma vietu tika izraudzīts apzināti tirdzniecības centrs, kas arī ir saprotams, jo tajā regulāri ir ievērojams cilvēku daudzums un vislielākā iespēja uzrunāt, piesaistīt, informēt par fiziskām aktivitātēm. Īsi pirms pasākuma ikviens tika aicināts pievienoties laukumā pie nelielas skatuves un profesionālas fitnesa treneres pavadībā vingrošanas pasākums varēja sākties.

Apmācību otrā diena veltīta teorētisko zināšanu papildināšanai par sociālo iekļaušanu, iedzīvotāju līdzdalības veicināšanas metodēm, starpsektoru sadarbību, kuras vadīja sertificēts lektors Berat Ezel. Lai arī pēc daudzu dalībnieku domām, stāstītais jau likās kaut kur dzirdēts, tomēr, strādājot grupās ar lektora norādītajiem uzdevumiem, nācās secināt cik šauri dažkārt mēs skatāmies uz lietām un baidāmies “iziet ārpus rāmja” – darba pienākumiem, noteikumiem, likuma normām, saistošajiem noteikumiem, kas ne vienmēr nozīmē šo normu pārkāpšanu vai neievērošanu.

Sekojošajā apmācību dienā dalībnieki tika iepazīstināti ar veselības veicināšanas pasākumiem, kas tiek īstenoti Turcijā nacionālā līmenī. Kā izrādās, tad Turcijā tiek īstenotas vairākas plaša mēroga veselības veicināšanas programmas dažādām mērķa grupām. Tā,piemēram, visas valsts mērogā tiek  realizēta -velosipēdu programma, kas paredz valsts subsidētu velosipēdu bezmaksas nodrošināšana publisko skolu skolēniem, jauniešu centriem. Cita nozīmīga programma “Vecāki un bērni sporto kopā” paredz kopīgu sporta aktivitāšu organizēšanu vecākiem un viņu bērniem, kurā galvenais uzsvars ir, lai visi ģimenes locekļi tiktu iesaistīti fiziskās aktivitātēs.  Sekojošajā pēcpusdienā dalībnieki piedalījās veselības veicināšanas velobraucienā, kurā iesaistījās gandrīz 200 dalībnieki. Šīs aktivitātes galvenā vērtība – turku pasākumu organizēšanas pieredzes iepazīšana.

Pārsteidz mērogs ar kādu veselības veicināšanas aktivitātes tiek īstenotas Turcijā, kā arī tas, ka neskatoties uz autoritatīvu, hierarhiski birokrātisku vērtību centrālo lomu Turcijas sabiedrībā, veselības aprūpes un sociālie pakalpojumi mazaizsargātajām grupām tiek nodrošināti bez maksas vai par simbolisku samaksu, pie kam ļoti augstā līmenī, kas bieži vien pārsniedz Eiropas standartus un kvalitāti. Par to mums bija iespējams pārliecināties apmācību pēdējā dienā apmeklējot jaunuzceltā Izmiras sociālā centra kompleksu, kas vienlaicīgi kalpo kā pansionāts, sporta centrs ar peldbaseinu un sporta zāli, bērnudārzs, bezmaksas maltīšu pagatavošanas virtuve vairākiem tūkstošiem Izmiras iedzīvotāju dienā.

Apmācību noslēgumā delegācijas prezentēja savus “mājas darbus”, pastāstot par veselību veicinošu fizisko aktivitāšu praksēm sociālo pakalpojumu, veselības aprūpes jomā, darba vidē kā arī katrs dalībnieks saņēma sertifikātu par dalību apmācībās.

Atbildēt